Krakau: parel van Polen

De hoofdstad van Polen is Warschau, maar er is eigenlijk maar één stad in Polen die écht de show steelt: Krakau. Krakau ligt ongeveer 4 uur rijden ten zuiden van Warschau en trekt jaarlijks een stuk meer bezoekers dan Warschau. Niet geheel verwonderlijk, want de prachtige historische stad heeft alles dat je nodig hebt voor een stedentripje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Warschau met de grond gelijkgemaakt door nazi-Duitsland, vergelijkbaar met Rotterdam. Voor Krakau dreigde hetzelfde lot, maar door de snelle bezetting van de Duitsers bleef het de inwoners van Krakau bespaard. Het resultaat is dat de historische Middeleeuwse binnenstad van Krakau zeer goed bewaard is gebleven, met als één van de hoogtepunten een ommuurd kasteel bovenop de heuvel, net buiten het oude centrum van de stad.

Toeristisch, maar toch veel charme

Vooropgesteld: Krakau wordt vrij goed gevonden door toeristen uit heel Europa. De stad is behoorlijk toeristisch, maar toch is er voldoende over dat de stad erg veel charme geeft. Het grote plein in het midden van het oude centrum is omringd met leuke cafés die weliswaar de hoofdprijs vragen voor een drankje, maar toch ook een leuke ambiance bieden. Met name tijdens een warme zomeravond bruist het plein tot in de late uurtjes en neem je de relatief hoge prijs voor een drankje graag op de koop toe. Krakau is een stad van steegjes, kerken, oude gebouwen en een stadspark dat het oude centrum volledig omringd. Het oude centrum is eenvoudig te belopen. Je loopt van de ene kant van het oude centrum naar de andere kant in zo’n 10 tot 15 minuten. Er is echter weinig reden om het zo snel te doen, want er is genoeg te zien onderweg. Ga vooral kleine winkels binnen om een wat meer authentiek gevoel bij Krakau te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *