Door de Thaise straten met een tuk tuk

Je kunt op verschillende manieren reizen door Thailand. Rondreizen worden aangeboden per auto, bus en zelfs de fiets. Een bijzonder vervoermiddel in Thailand is de zogeheten ‘tuk tuk’. Dit is een soort gemotoriseerde fiets met een motor en drie wielen. De Tuk Tuk voert je razendsnel door het drukke verkeer van Thailand naar je bestemming.

Middenin het Thaise verkeer

Een tochtje met de tuk tuk is een echte belevenis tijdens je vakantie in Thailand. Je ziet veel meer van het verkeer dan vanuit een taxi. De tuk tuk is immers open, en bevindt zich tussen de tientallen bromfietsers en toeterende auto’s. Dit kan soms ook een benauwende ervaring zijn. In het open voertuig heb je immers weinig bescherming tegen andere voertuigen en de schadelijke uitlaatgassen. Om zoveel mogelijk drukte en schadelijke uitlaatgassen te vermijden, kun je het beste rijden buiten de piekuren van 7 uur tot 9 uur ’s ochtends en 16.00 uur tot 19.00 uur ’s avonds.

Onderhandelen over de prijs

Ondanks de nadelen is een ritje in een tuk tuk iets dat je mee moeten hebben gemaakt in Thailand. Niet voor niets is het een zeer populair vervoermiddel in Thailand. Wat ook helpt, is dat de prijzen van de tuk tuk zeer laag zijn. Een gemiddelde rit kost 70 Baht, omgerekend 1,75 euro. Ga je backpacken in Thailand, dan zijn dit soort lage prijzen natuurlijk ideaal. Wel dien je als toerist de prijs goed in de gaten te houden. De kans op oplichting ligt namelijk altijd op de loer. Het is dan ook verstandig om van te voren te onderhandelen over de prijs. Daarbij kun je best afdingen omdat de chauffeur aan het begin vak een hoger bedrag vraagt.

Duidelijke communicatie

Maak voordat de tuk tuk begint te rijden goed duidelijk wat je bestemming is. Communiceren is lastig wanneer de bestuurder niet of nauwelijks Engels spreekt. Je wilt natuurlijk niet op een totaal andere plaats van bestemming belanden dan aangegeven. Het helpt als je op een briefje het adres van je hotel schrijft en deze toont aan de tuk tuk bestuurder.

Trap niet in trucjes

Bestuurders van een tuk tuk vervoeren dagelijks tientallen toeristen. Ze zijn er daardoor zeer bedreven in om met bepaalde trucjes je geld afhandig te maken. Het is bijvoorbeeld oppassen geblazen wanneer een bestuurder je een rondtoer in de stad wil laten zien. Vaak maakt hij of zij tussenstops langs winkels van familieleden of bevriende juweliers. Zij willen je verleiden om iets te kopen. De tuk tuk bestuurder krijgt namelijk ook een deel van de inkomsten. Bovendien loopt met elke tussenstop de prijs van de rit op. Het is verstandig om van te voren aan te geven dat je geen behoefte hebt aan een rondtoer, of om winkels te bekijken. Miljoenen toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan Thailand. Het land is een van de populairste bestemmingen in Azië. Hier vind je zowel zon, zee en strand als een rijke geschiedenis en een gastvrije bevolking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *